Nie wszystkie kotlety muszą być z mięsa. Dziś mam dla Was kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką. Tym sposobem udało mi się przemycić ser żółty i marchewkę dla Niejadka. Ja zmiksowałam ją blenderem na gładką masę, ale można, i chyba nawet lepiej, zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Warto też dodać posiekaną natkę pietruszki, której u mnie niestety zabrakło, bo gdyby Niejadek zobaczył tam coś zielonego, to plułby na kilometr :/ a tak zjadł! :D
Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką
Składniki:
1) 100 g kaszy gryczanej
2) 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
3) 100 g startego sera żółtego
4) cebula
5) jajko
6) sól, pieprz czarny mielony
7) natka pietruszki
8) ulubione suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano)
9) bułka tarta
10) olej do smażenia
1. Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
2. Ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (albo miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
4. Do miski przekładamy ostudzoną kaszę gryczaną, dodajemy marchewkę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, 3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (sól, pieprz i zioła) i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi rękami formujemy małe okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
5. Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Kotleciki delikatnie przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy jedna będzie już usmażona.
Komentarze
Prześlij komentarz