Deser z kaszy manny z karmelizowanymi ziarnami

Macie czasem tak, że bardzo chce wam się czegoś słodkiego, ale nic wam się nie chce robić, w szafkach braki, a do sklepu nie ma kogo wysłać? To mam dla Was propozycję na słodki deserek, który można przygotować w kilka chwil i nie trzeba się przy nim zbytnio napracować. A tak naprawdę to też deserek, który równie dobrze można podać na kolację ;) ...bo to deser z kaszy manny z miodem i chrupiącymi ziarnami.

Deser z kaszy manny

Składniki:

1)      500 ml mleka

2)      6 łyżek kaszy manny

3)      7 łyżek miodu

4)      2 łyżki masła

5)      180 g masła

6)      ok. 60 g ekspandowanego żyta lub pszenicy

7)      kakao do oprószenia

8)      dowolny dżem lub konfitura

Sposób przygotowania:

1.  Do garnuszka wlewamy mleko i zagotowujemy, następnie cały czas mieszamy i powoli wsypujemy  kaszę manną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy do niej 5 łyżek miodu i mieszamy, a następnie przykrywamy ją folią spożywczą lub przykrywką i odstawiamy do wystudzenia.

2.  Masło ucieramy na puszystą masę, następnie, cały czas miksując dodajemy do niej łyżka po łyżce kaszę. 

3.  Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i 2 łyżki miodu i wsypujemy ekspandowane ziarna żyta lub pszenicy i mieszamy aż wchłoną cały sos miodowo-maślany.

4.  W pucharkach lub małych szklaneczkach układamy najpierw trochę ekspandowanego zboża z miodem na to trochę masy z kaszy manny, oprószamy kakao, a na wierzchu układamy trochę ulubionego dżemu lub konfitury i jeszcze trochę ekspandowanych ziaren do dekoracji.

Smacznego!






Komentarze