Macie czasem tak, że bardzo chce wam się czegoś słodkiego, ale nic wam się nie chce robić, w szafkach braki, a do sklepu nie ma kogo wysłać? To mam dla Was propozycję na słodki deserek, który można przygotować w kilka chwil i nie trzeba się przy nim zbytnio napracować. A tak naprawdę to też deserek, który równie dobrze można podać na kolację ;) ...bo to deser z kaszy manny z miodem i chrupiącymi ziarnami.
Deser z kaszy manny
Składniki:
1) 500 ml mleka
2) 6 łyżek kaszy manny
3) 7 łyżek miodu
4) 2 łyżki masła
5) 180 g masła
6) ok. 60 g ekspandowanego żyta lub pszenicy
7) kakao do oprószenia
8) dowolny dżem lub konfitura
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka wlewamy mleko i zagotowujemy, następnie cały czas mieszamy i powoli wsypujemy kaszę manną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy do niej 5 łyżek miodu i mieszamy, a następnie przykrywamy ją folią spożywczą lub przykrywką i odstawiamy do wystudzenia.
2. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie, cały czas miksując dodajemy do niej łyżka po łyżce kaszę.
3. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i 2 łyżki miodu i wsypujemy ekspandowane ziarna żyta lub pszenicy i mieszamy aż wchłoną cały sos miodowo-maślany.
4. W pucharkach lub małych szklaneczkach układamy najpierw trochę ekspandowanego zboża z miodem na to trochę masy z kaszy manny, oprószamy kakao, a na wierzchu układamy trochę ulubionego dżemu lub konfitury i jeszcze trochę ekspandowanych ziaren do dekoracji.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz