Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonymi warzywami i sosem miodowo-musztardowym i nutką mięty

Kasza gryczana to jeden z niewielu przysmaków mojego Niejadka, a więc możecie sobie wyobrazić, że bardzo często ją gotuję. I tradycyjnie zawsze mi trochę jej zostanie, wtedy zwykle pojawia się nowa sałatka albo placki ;)

A skoro wczoraj była kasza na obiad, to dziś mam dla Was sałatkę. Do kaszy gryczanej dodałam pieczone buraki i marchewkę, a dla zaostrzenia smaku trochę słonej fety. Całości dopełnia miodowo-musztardowy sos z dodatkiem aromatycznej mięty - genialne połączenie smakowe! :D


Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonymi warzywami i sosem miodowo-musztardowym z nutką mięty

Składniki:

Sałatka:

1)      100 g kaszy gryczanej

2)      1 marchewka

3)      1 średni burak

4)      100 g fety

5)      garść listków roszponki lub rukoli

6)      tymianek suszony

7)      oliwa

8)      sól

Sos:

1)      4 łyżeczki musztardy

2)      10 łyżek oleju

3)      4 łyżeczki płynnego miodu

4)      pieprz czarny świeżo mielony

5)      2 łyżeczki soku z cytryny

6)    8-10 gałązek mięty


 Sposób przygotowania:

1.   Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu.

2.  Buraka i marchewkę obieramy. Buraka kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki, następnie skrapiamy oliwą i oprószamy suszonym tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i najpierw wstawiamy buraka i pieczemy około 20 minut, a następnie dodajemy marchewkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut.

3.  Przygotowujemy sos: Gałązki mięty drobno siekamy. Do miseczki przekładamy 10 łyżek oleju, 4 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz posiekaną miętę i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Doprawiamy sos świeżo mielonym czarnym pieprzem.

4.  Do miski przekładamy kaszę gryczaną, upieczone warzywa, roszponkę i wszystko mieszamy z sosem. Na koniec posypujemy pokruszoną fetą.

Smacznego!







Komentarze