Kasza gryczana to jeden z niewielu przysmaków mojego Niejadka, a więc możecie sobie wyobrazić, że bardzo często ją gotuję. I tradycyjnie zawsze mi trochę jej zostanie, wtedy zwykle pojawia się nowa sałatka albo placki ;)
A skoro wczoraj była kasza na obiad, to dziś mam dla Was sałatkę. Do kaszy gryczanej dodałam pieczone buraki i marchewkę, a dla zaostrzenia smaku trochę słonej fety. Całości dopełnia miodowo-musztardowy sos z dodatkiem aromatycznej mięty - genialne połączenie smakowe! :D
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonymi warzywami i sosem
miodowo-musztardowym z nutką mięty
Składniki:
Sałatka:
1) 100 g kaszy gryczanej
2) 1 marchewka
3) 1 średni burak
4) 100 g fety
5) garść listków roszponki lub rukoli
6) tymianek suszony
7) oliwa
8) sól
Sos:
1) 4 łyżeczki musztardy
2) 10 łyżek oleju
3) 4 łyżeczki płynnego miodu
4) pieprz czarny świeżo mielony
5) 2 łyżeczki soku z cytryny
6) 8-10 gałązek mięty
1. Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
2. Buraka i marchewkę obieramy. Buraka kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki, następnie skrapiamy oliwą i oprószamy suszonym tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i najpierw wstawiamy buraka i pieczemy około 20 minut, a następnie dodajemy marchewkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut.
3. Przygotowujemy sos: Gałązki mięty drobno siekamy. Do miseczki przekładamy 10 łyżek oleju, 4 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz posiekaną miętę i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Doprawiamy sos świeżo mielonym czarnym pieprzem.
4. Do miski przekładamy kaszę gryczaną, upieczone warzywa, roszponkę i wszystko mieszamy z sosem. Na koniec posypujemy pokruszoną fetą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz