Za oknem szaro i zimno, wychodzić się nie chce i chyba każdy najchętniej zakopałby się pod ciepłym kocem, a przynajmniej ja 😁a więc przyda się coś sycącego, treściwego i coś co można przygotować w niedługim czasie.
Zatem dziś mam dla Was taką treściwą zupę, czyli zupę z czerwonej soczewicy. To skromna wersja tej zupy, powiedziałabym, że taka trochę postna ;) Nie ma w niej boczku, kiełbasy czy smażonej cebuli. Zupa jest gęsta i sycąca i uwaga! ma rekomendację mojego Niejadka, który zjadł całą porcję bez gadania, jęczenia, wydłubywania czegoś i zastanawiania się co za ziarenka w niej pływają :D (oczywiście ani pietruszki, ani koperku w jego talerzu nie było) Tą zupkę można też dowolnie modyfikować i dodać np. posiekaną i podsmażoną cebulkę albo wędzony boczek.
Zupa z czerwonej soczewicy
1) 2,5 l wywaru mięsnego
2) 3 marchewki
3) 1 i 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
4) 5-6 ziemniaków
5) kawałek selera
6) korzeń pietruszki
7) cebula
8) koncentrat pomidorowy (190g)
9) sól, pieprz czarny
10) ziele angielskie, liść laurowy
11) papryka ostra
12) kumin
13) majeranek
14) koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę. Do gorącego wywaru mięsnego wkładamy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa i soczewica będą miękkie. Gdy marchewka będzie już ugotowana wyjmujemy ją z garnka i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie dodajemy ją do zupy.
2. Na koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy (kumin, majeranek, paprykę ostrą) i posiekaną natkę pietruszki lub koperek. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz