Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami

Kto lubi obierać ziemniaki? Łapka w górę! 😁 Ja nie wiem co w tych kartoflach jest, ale nie znoszę ich obierać, po prostu nie i już. Niestety póki co, to nie mam się kim wyręczyć, bo dzieci za małe, a mój Smakosz podobno ma alergię, która nie pozwala mu na obieranie ziemniaków 😂 no więc dla ułatwienia sobie zadania gotujemy różne kasze, najczęściej gryczaną, bo i smaczna i zdrowa i Niejadek lubi 😁

Tym razem kasza gryczana w roli głównej, czyli kaszotto z suszonymi pomidorami, chrupiącymi orzechami, cukinią i aromatyczną bazylią. Pysznie, smacznie, w kilka chwil i w dodatku z jednej patelni ;) 

Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami

Składniki:

1)      100 g kaszy gryczanej

2)      ok. 300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu)

3)      pęczek bazylii

4)      pół małej cukinii

5)      ok. 70 ml whisky

6)      8 suszonych pomidorów w oleju (+ 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów)

7)      100 g orzechów laskowych

8)      sól, pieprz czarny

9)      olej rzepakowy

 Sposób przygotowania:

1.  Suszone pomidory kroimy w paseczki, a cukinię w niewielkie plasterki.

2.  Orzechy delikatnie tłuczemy na mniejsze kawałki.

3. Na patelnię wlewamy trochę oleju rzepakowego i 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wrzucamy kaszę gryczaną, po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy kaszę około 10 minut. Po tym czasie dodajemy whisky, cukinię i suszone pomidory i gotujemy wszystko jeszcze około 5 minut aż kasza będzie już miękka (w razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę bulionu lub wody). Doprawiamy solą i pieprzem.

4.  Na koniec dodajemy potłuczone orzechy i listki świeżej bazylii i delikatnie wszystko mieszamy.

Smacznego!







Komentarze