Kto lubi obierać ziemniaki? Łapka w górę! 😁 Ja nie wiem co w tych kartoflach jest, ale nie znoszę ich obierać, po prostu nie i już. Niestety póki co, to nie mam się kim wyręczyć, bo dzieci za małe, a mój Smakosz podobno ma alergię, która nie pozwala mu na obieranie ziemniaków 😂 no więc dla ułatwienia sobie zadania gotujemy różne kasze, najczęściej gryczaną, bo i smaczna i zdrowa i Niejadek lubi 😁
Tym razem kasza gryczana w roli głównej, czyli kaszotto z suszonymi pomidorami, chrupiącymi orzechami, cukinią i aromatyczną bazylią. Pysznie, smacznie, w kilka chwil i w dodatku z jednej patelni ;)
Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i
orzechami
Składniki:
1) 100 g kaszy gryczanej
2) ok. 300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu)
3) pęczek bazylii
4) pół małej cukinii
5) ok. 70 ml whisky
6) 8 suszonych pomidorów w oleju (+ 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów)
7) 100 g orzechów laskowych
8) sól, pieprz czarny
9) olej rzepakowy
1. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a cukinię w niewielkie plasterki.
2. Orzechy delikatnie tłuczemy na mniejsze kawałki.
3. Na patelnię wlewamy trochę oleju rzepakowego i 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wrzucamy kaszę gryczaną, po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy kaszę około 10 minut. Po tym czasie dodajemy whisky, cukinię i suszone pomidory i gotujemy wszystko jeszcze około 5 minut aż kasza będzie już miękka (w razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę bulionu lub wody). Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na koniec dodajemy potłuczone orzechy i listki świeżej bazylii i delikatnie wszystko mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz