Sałatka jest dobra na wszystko. Dziś lekka, szybka w przygotowaniu, słodko - słona sałatka na bazie rukoli, w której słony boczek wspaniale komponuje się ze słodkimi gruszkami i chrupiącymi orzechami, a do tego lekko kwaśny sos z octem balsamicznym i miodem. Sałatka na każdą okazję, zarówno na drugie śniadanie, jak i na kolację.
Sałatka z rukoli z boczkiem, gruszką i orzechami
Składniki:
Sałatka:
1) ok. 80 g rukoli
2) 2 gruszki
3) 160 g wędzonego boczku
4) ok. 100 g orzechów włoskich
5) kilka gałązek świeżego tymianku
Dressing do sałatki:
1) 6 łyżek octu balsamicznego
2) 6 łyżek oleju
3) 3 łyżeczki płynnego miodu
4) sól
5) pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Gruszki kroimy w ćwiartki lub plasterki.
2. Boczek kroimy w cienkie słupki i podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy włoskie i gruszki i chwilę smażymy.
3. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dressingu mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Na talerzu układamy rukolę, na niej boczek z orzechami i kawałki gruszek oraz gałązki świeżego tymianku. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz