Sałatka z rukoli z boczkiem, gruszką i orzechami

Sałatka jest dobra na wszystko. Dziś lekka, szybka w przygotowaniu, słodko - słona sałatka na bazie rukoli, w której słony boczek wspaniale komponuje się ze słodkimi gruszkami i chrupiącymi orzechami, a do tego lekko kwaśny sos z octem balsamicznym i miodem. Sałatka na każdą okazję, zarówno na drugie śniadanie, jak i na kolację.


Sałatka z rukoli z boczkiem, gruszką i orzechami

Składniki:

Sałatka:

1)      ok. 80 g rukoli

2)      2 gruszki

3)      160 g wędzonego boczku

4)      ok. 100 g orzechów włoskich

5)      kilka gałązek świeżego tymianku

Dressing do sałatki:

1)      6 łyżek octu balsamicznego

2)      6 łyżek oleju

3)      3 łyżeczki płynnego miodu

4)      sól

5)      pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

1.  Gruszki kroimy w ćwiartki lub plasterki.

2.  Boczek kroimy w cienkie słupki i podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy włoskie i gruszki i chwilę smażymy.

3.  Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dressingu mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

4. Na talerzu układamy rukolę, na niej boczek z orzechami i kawałki gruszek oraz gałązki świeżego tymianku. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.

Smacznego!




Komentarze