Kolejny raz rosół i kolejny raz problem, co zrobić z mięsem z rosołu, no bo przecież Smakosz kości obgryzać nie będzie, wszak to nie dla jego arystokratycznego podniebienia ;) a sama wszystkiego nie dam rady. Mój Niejadek toleruje (bo "lubi" to za dużo powiedziane) pierogi z mięsem, więc tym razem postanowiłam przygotować trochę inne pierogi - smażone w głębokim tłuszczu czebureki z mięsem z rosołu i aromatycznymi suszonymi pomidorami.
Czebureki z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami
Składniki:
Ciasto:
1) 500 g mąki pszennej
2) 250 ml zimnej wody
3) jajko
4) 4 łyżki oleju
5) pół łyżeczki cukru
6) pół łyżeczki soli
Farsz:
1) ok. 400 g mięsa z rosołu
2) cebula
3) 10 suszonych pomidorów w oleju (+ 4-5 łyżek oelju z suszonych pomidorów)
4) 3-4 marchewki z rosołu
5) pietruszka z rosołu
6) sól, pieprz czarny
7) suszona bazylia
8) olej
Dodatkowo:
1) olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aby powstało jednolite, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
2. Przygotowujemy farsz:
1) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2) Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę mielimy.
3) Suszone pomidory kroimy w kostkę.
4) W misce mieszamy zmielone mięso, marchewki, pietruszkę, dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z olejem na którym się smażyła, suszone pomidory oraz 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów i wszystko mieszamy. Na koniec doprawiamy suszoną bazylią, solą i czarnym pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy wałek i kroimy go na ok. 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek, na jego połowie układamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
4. Tak przygotowane czebureki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
* do farszu można dodać, według upodobań, mniej lub więcej marchewek lub pietruszek albo oleju z suszonych pomidorów, dzięki temu farsz nie będzie suchy
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz