Czebureki z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami

Kolejny raz rosół i kolejny raz problem, co zrobić z mięsem z rosołu, no bo przecież Smakosz kości obgryzać nie będzie, wszak to nie dla jego arystokratycznego podniebienia ;) a sama wszystkiego nie dam rady. Mój Niejadek toleruje (bo "lubi" to za dużo powiedziane) pierogi z mięsem, więc tym razem postanowiłam przygotować trochę inne pierogi - smażone w głębokim tłuszczu czebureki z mięsem z rosołu i aromatycznymi suszonymi pomidorami. 


Czebureki z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto:

1)      500 g mąki pszennej

2)      250 ml zimnej wody

3)      jajko

4)      4 łyżki oleju

5)      pół łyżeczki cukru

6)      pół łyżeczki soli

Farsz:

1)      ok. 400 g mięsa z rosołu

2)      cebula

3)      10 suszonych pomidorów w oleju (+ 4-5 łyżek oelju z suszonych pomidorów)

4)      3-4 marchewki z rosołu

5)      pietruszka z rosołu

6)      sól, pieprz czarny

7)      suszona bazylia

8)      olej

Dodatkowo:

1)      olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aby powstało jednolite, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na  10-15 minut.

2.    Przygotowujemy farsz:

     1)   Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

     2)   Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę mielimy.

     3)   Suszone pomidory kroimy w kostkę.

    4)  W misce mieszamy zmielone mięso, marchewki, pietruszkę, dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z olejem na którym się smażyła, suszone pomidory oraz 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów i wszystko mieszamy. Na koniec doprawiamy suszoną bazylią, solą i czarnym pieprzem.

3.  Ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy wałek i kroimy go na ok. 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek, na jego połowie układamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

4.   Tak przygotowane czebureki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.


* do farszu można dodać, według upodobań, mniej lub więcej marchewek lub pietruszek albo oleju z suszonych pomidorów, dzięki temu farsz nie będzie suchy

Smacznego!






Komentarze