Sałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. Drugie śniadanie, przekąska czy kolacja zawsze pasują. Wystarczy kilka składników i czasem zwykły ocet balsamiczny i już mamy sałatkę. Niestety mój Niejadek sałatkami gardzi, ale rodzice chętnie z sałatkami eksperymentują. Tym razem prosta sałatka z moją ulubioną szynką parmeńską, a do tego roszponka, słodkie kaki i borówki oraz chrupiące płatki migdałów, czyli słodko-słono i pysznie.
Sałatka z roszponki z kaki, szynką i borówkami
Składniki:
Sałatka:
1) ok. 80 g roszponki
2) 100 g szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
3) 2 szt kaki
4) ok. 120 g borówek
5) kilka cienkich plastrów parmezanu
6) 6 łyżek płatków migdałowych
Sos:
1) 6 łyżek oleju
2) 3-4 łyżki octu balsamicznego
3) 2 łyżki soku malinowego
4) 1-2 łyżki miodu
5) pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a kaki w grubą kostkę.
2. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
3. Przygotowujemy sos do sałatki: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
4. Na talerzu układamy roszponkę, następnie kawałki szynki, kaki, wiórki parmezanu, a wierzch posypujemy borówkami i prażonymi płatkami migdałów. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz