Sałatka z roszponki z szynką parmeńską, kaki i borówkami

Sałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. Drugie śniadanie, przekąska czy kolacja zawsze pasują. Wystarczy kilka składników i czasem zwykły ocet balsamiczny i już mamy sałatkę. Niestety mój Niejadek sałatkami gardzi, ale rodzice chętnie z sałatkami eksperymentują. Tym razem prosta sałatka z moją ulubioną szynką parmeńską, a do tego roszponka, słodkie kaki i borówki oraz chrupiące płatki migdałów, czyli słodko-słono i pysznie.


Sałatka z roszponki z kaki, szynką i borówkami

Składniki:

Sałatka:

1)      ok. 80 g roszponki

2)      100 g szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej

3)      2 szt kaki

4)      ok. 120 g borówek

5)      kilka cienkich plastrów parmezanu

6)      6 łyżek płatków migdałowych

Sos:

1)      6 łyżek oleju

2)      3-4 łyżki octu balsamicznego

3)      2 łyżki soku malinowego

4)      1-2 łyżki miodu

5)      pieprz czarny świeżo mielony

 

Sposób przygotowania:

1.    Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a kaki w grubą kostkę.

2.    Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

3.    Przygotowujemy sos do sałatki: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

4.  Na talerzu układamy roszponkę, następnie kawałki szynki, kaki,  wiórki parmezanu, a wierzch posypujemy borówkami i prażonymi płatkami migdałów. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem.

Smacznego!








Komentarze