Z makaronu zawsze można przygotować pyszne danie w kilka chwil. Wystarczy otworzyć szafkę albo lodówkę i na pewno znajdą się jakieś składniki, które można do niego dodać. Tym razem spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i ulubionymi przez mojego Smakosza kaparami. Do tego są jeszcze oliwki, które są u nas absolutnym must have, bo nasze dzieci jedzą je łyżkami oraz sos pomidorowy.
Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i sosem
pomidorowym
Składniki:
1) ok. 300 g spaghetti
2) 2 puszki tuńczyka w kawałkach
3) puszka pomidorów
4) 250 ml soku pomidorowego
5) cebula
6) ząbek czosnku
7) sól, pieprz czarny
8) 4 łyżki oliwek
9) 4 łyżki kaparów
10) garść pestek dyni
11) garść listków bazylii
12) oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
2. Oliwki kroimy na połówki.
3. Tuńczyka osączamy z oleju
4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
5. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone oliwki i kapary i chwilę smażymy. Następnie dodajemy sok pomidorowy i pomidory z puszki i podsmażamy żeby zredukować trochę sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy tuńczyka i ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
6. Każdą porcję posypujemy listkami bazylii i prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz