Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i sosem pomidorowym

 Z makaronu zawsze można przygotować pyszne danie w kilka chwil. Wystarczy otworzyć szafkę albo lodówkę i na pewno znajdą się jakieś składniki, które można do niego dodać. Tym razem spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i ulubionymi przez mojego Smakosza kaparami. Do tego są jeszcze oliwki, które są u nas absolutnym must have, bo nasze dzieci jedzą je łyżkami oraz sos pomidorowy. 

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i sosem pomidorowym

Składniki:

1)         ok. 300 g spaghetti

2)         2 puszki tuńczyka w kawałkach

3)         puszka pomidorów

4)         250 ml soku pomidorowego

5)         cebula

6)         ząbek czosnku

7)         sól, pieprz czarny

8)         4 łyżki oliwek

9)         4 łyżki kaparów

10)     garść pestek dyni

11)     garść listków bazylii

12)     oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1.  Makaron gotujemy w sposób podany na opakowaniu.

2.   Oliwki kroimy na połówki.

3.  Tuńczyka osączamy z oleju

4.   Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

5.  Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone oliwki i kapary i chwilę smażymy. Następnie dodajemy sok pomidorowy i pomidory z puszki i podsmażamy żeby zredukować trochę sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy tuńczyka i ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.

6.   Każdą porcję posypujemy listkami bazylii i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!





Komentarze