Dla mnie makowiec to ciasto na Święta albo na wyjątkowe okazje. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja stołu.
Wieniec makowy
Składniki:
Ciasto:
1) 500 g mąki pszennej
2) 50 g drożdży
3) 4 żółtka
4) 70 g cukru
5) 50 g masła
6) szczypta soli
7) 250 ml ciepłego mleka
8) 300 g masy makowej
9) 1 jajko
Lukier:
1) ok. 100 g cukru pudru
2) 4 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
1) Skórka pomarańczowa kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia.
2. Przygotowujemy zaczyn: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, cukier oraz letnie mleko i mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na około 15 minut.
3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, roztopione i ostudzone masło, żółtka i szczyptę soli i wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
4. Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm na prostokąt. Z ciasta możemy przygotować jeden duży wieniec lub dwa mniejsze. Jeśli chcemy przygotować dwa wieńce wówczas przecinamy placek na dwie części.
5. Na rozwałkowanym placku rozsmarowujemy masę makową, pozostawiając ok. 2 cm margines od każdej krawędzi i zwijamy ciasno w roladę. Roladę przecinamy wzdłuż na całej długości, zaczynając około 2-3 cm od krótszego brzegu. Oba kawałki ciasta przeplatamy na przemian i formujemy wieniec.
6. Uformowany wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
7. Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki i dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać jeszcze łyżkę wody.
8. Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz