Wieniec makowy

Dla mnie makowiec to ciasto na Święta albo na wyjątkowe okazje. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja stołu. 

 

               Wieniec makowy

Składniki:

Ciasto:

1)      500 g mąki pszennej

2)      50 g drożdży

3)      4 żółtka

4)      70 g cukru

5)      50 g masła

6)      szczypta soli

7)      250 ml ciepłego mleka

8)      300 g masy makowej

9)      1 jajko

Lukier:

1)      ok. 100 g cukru pudru

2)      4 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

1)      Skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania:

1.   Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia.

2.  Przygotowujemy zaczyn: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, cukier oraz letnie mleko i mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na około 15 minut.

3.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, roztopione i ostudzone masło, żółtka i szczyptę soli i wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  

4.  Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm na prostokąt. Z ciasta możemy przygotować jeden duży wieniec lub dwa mniejsze. Jeśli chcemy przygotować dwa wieńce wówczas przecinamy placek na dwie części.

5.  Na rozwałkowanym placku rozsmarowujemy masę makową, pozostawiając ok. 2 cm margines od każdej krawędzi i zwijamy ciasno w roladę. Roladę przecinamy wzdłuż na całej długości, zaczynając około 2-3 cm od krótszego brzegu. Oba kawałki ciasta przeplatamy na przemian i formujemy wieniec.

6. Uformowany wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

7.  Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki i dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać jeszcze łyżkę wody.

8.   Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.

Smacznego!












Komentarze