Brownie z wiśniami

O tym cieście można pisać albo dużo albo wystarczy powiedzieć BROWNIE i wszystko jasne :D 
Dziś przedstawiam Wam brownie z wiśniami. Jest wilgotne i mocno czekoladowe, cudnie pachnie, a dodatek wiśni trochę przełamuje słodycz czekolady. Co tu dużo mówić, to brownie - jest pyszne! Nie czekałam aż wystygnie, jadłam prosto z blaszki jeszcze gorące, a Smakosz teraz chce tylko takie :)


Brownie z wiśniami

Składniki:

Na formę o wymiarach 18x30 cm

1)      200 g masła

2)      100 g czekolady gorzkiej

3)      100 g czekolady mlecznej

4)      3 jajka

5)      cukier waniliowy (16 g)

6)      160 g cukru

7)      łyżka mąki pszennej

8)      300 g wiśni (mogą być mrożone)

9)       kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

1.   W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostudzenia.

2.  Do miski przekładamy jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy.

3. Tak przygotowane ciasto przekładajmy do formy o wymiarach 18x30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie z piekarnika i wierzch posypujemy kakao.

Smacznego!

 










Komentarze