Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną

... bo czasem mam ochotę na coś naprawdę słodkiego i nieważne, że to ma z tysiąc kalorii, ważne, że słodkie i pyszne :D I takie właśnie są te babeczki, po prostu sama słodycz - kajmak, czekolada i bita śmietana, których słodki smak przełamuje lekko kwaśna konfitura z porzeczek.



Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto:

1)      250 g mąki pszennej

2)      120 zimnego masła

3)      1 jajko

4)      1 żółtko

5)      70 g cukru pudru

6)      szczypta soli

Dodatkowo:

1)      200 g śmietany 30 lub 36%

2)      łyżka cukru pudru

3)      ok. 300 g masy kajmakowej

4)      konfitura z porzeczek

5)      50 g czekolady gorzkiej

6)      50 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

1.  Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Następnie ciastem wylepiamy foremki do babeczek i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, w razie potrzeby odcinamy wystające końcówki ciasta. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut aż będą rumiane.

2.  Czekoladę umieszczamy w garnuszku i dodajemy 50 ml śmietany 30%, a następnie podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia.

3.  Do wysokiego naczynia przekładamy 200 g śmietany 30 lub 36%, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4.  Spody babeczek smarujemy czekoladą, żeby konfitura nie wsiąkała w ciasto, następnie układamy trochę konfitury, masę kajmakową i dekorujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy oprószyć startą czekoladą lub kakao.

Smacznego!









Komentarze