... bo czasem mam ochotę na coś naprawdę słodkiego i nieważne, że to ma z tysiąc kalorii, ważne, że słodkie i pyszne :D I takie właśnie są te babeczki, po prostu sama słodycz - kajmak, czekolada i bita śmietana, których słodki smak przełamuje lekko kwaśna konfitura z porzeczek.
Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą
śmietaną
Składniki:
Ciasto:
1) 250 g mąki pszennej
2) 120 zimnego masła
3) 1 jajko
4) 1 żółtko
5) 70 g cukru pudru
6) szczypta soli
Dodatkowo:
1) 200 g śmietany 30 lub 36%
2) łyżka cukru pudru
3) ok. 300 g masy kajmakowej
4) konfitura z porzeczek
5) 50 g czekolady gorzkiej
6) 50 ml śmietany 30 %
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Następnie ciastem wylepiamy foremki do babeczek i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, w razie potrzeby odcinamy wystające końcówki ciasta. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut aż będą rumiane.
2. Czekoladę umieszczamy w garnuszku i dodajemy 50 ml śmietany 30%, a następnie podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia.
3. Do wysokiego naczynia przekładamy 200 g śmietany 30 lub 36%, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Spody babeczek smarujemy czekoladą, żeby konfitura nie wsiąkała w ciasto, następnie układamy trochę konfitury, masę kajmakową i dekorujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy oprószyć startą czekoladą lub kakao.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz