Dla niektórych koszmar dzieciństwa, dla innych sposób na danie fit, czyli owsianka. Zwykle podawana jest na słodko z mlekiem i owocami, ale można też inaczej - wytrawnie. U nas była z warzywami i jajkiem. Zdrowo i kolorowo. Niestety, mój Niejadek chyba ciągle uważa, że warzywa, nawet najbardziej kolorowe, są trujące 😂i dla niego dalej owsianka będzie w tradycyjnej formie, czyli z mlekiem i kakao (tak, moje dziecko posypuje owsiankę kakao)
A tymczasem ja polecam spróbować właśnie na wytrawnie.
Wytrawna owsianka
Składniki:
1) 70 g płatków owsianych pełnoziarnistych
2) 2 jajka
3) 2 małe marchewki
4) 100 g fasolki szparagowej
5) garść rukoli
6) 10 pomidorków koktajlowych
7) 350 ml bulionu warzywnego
8) 3 łyżki prażonego słonecznika
9) sól, pieprz czarny świeżo mielony
10) oliwa
11) suszone bazylia
12) suszone oregano
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka.
2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz i gotujemy około 8 minut.
3. Jajka gotujemy na miękko.
4. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
5. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Układamy na patelni wysmarowanej oliwą i oprószamy suszonymi ziołami i chwilę podsmażamy z dwóch stron.
6. Marchewkę obieramy i kroimy za pomocą obieraczki w cienkie podłużne plasterki. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej oliwie.
7. Do miseczek przekładamy ugotowane płatki owsiane, trochę rukoli, marchewkę, fasolkę oraz jajko i pomidorki. Całość oprószamy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz