Owsianka wytrawna

Dla niektórych koszmar dzieciństwa, dla innych sposób na danie fit, czyli owsianka. Zwykle podawana jest na słodko z mlekiem i owocami, ale można też inaczej - wytrawnie. U nas była z warzywami i jajkiem. Zdrowo i kolorowo. Niestety, mój Niejadek chyba ciągle uważa, że warzywa, nawet najbardziej kolorowe, są trujące 😂i dla niego dalej owsianka będzie w tradycyjnej formie, czyli z mlekiem i kakao (tak, moje dziecko posypuje owsiankę kakao)

A tymczasem ja polecam spróbować właśnie na wytrawnie.


Wytrawna owsianka

Składniki:

1)      70 g płatków owsianych pełnoziarnistych

2)      2 jajka

3)      2 małe marchewki

4)      100 g fasolki szparagowej

5)      garść rukoli

6)      10 pomidorków koktajlowych

7)      350 ml bulionu warzywnego

8)      3 łyżki prażonego słonecznika

9)      sól, pieprz czarny świeżo mielony

10)   oliwa

11)   suszone bazylia

12)   suszone oregano

 

Sposób przygotowania:

1.  Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka.

2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz i  gotujemy około 8 minut.

3.   Jajka gotujemy na miękko.

4.   Słonecznik prażymy na suchej patelni.

5. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Układamy na patelni wysmarowanej oliwą i oprószamy suszonymi ziołami i chwilę podsmażamy z dwóch stron.

6. Marchewkę obieramy i kroimy za pomocą obieraczki w cienkie podłużne plasterki. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej oliwie.

7.  Do miseczek przekładamy ugotowane płatki owsiane, trochę rukoli, marchewkę, fasolkę oraz jajko i pomidorki. Całość oprószamy prażonym słonecznikiem.

Smacznego!




 

Komentarze