Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem

Moja przygoda z batatami rozpoczęła się od rozszerzania diety Niejadkowi, bo przecież warzywne frytki pieczone w piekarniku to hit niemowlaków. Może i hit, ale nie mojego niemowlaka... jemu nie pasowały, a my zaprzyjaźniliśmy się z tym słodkim ziemniakiem :) Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju potrawek, zup i sałatek. 

A dziś, w oczekiwaniu na wiosnę, kolorowa sałatka ze szpinaku z batatami, fetą, granatem i płatkami migdałów. Ma nieco orientalny smak dzięki dodatkowi oleju sezamowego. 

Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem

Składniki:

Sałatka:

1)      ok. 100 g szpinaku

2)      2 bataty

3)      suszony tymianek

4)      150 g fety

5)      1/4 granatu

6)      4-5 łyżek płatków migdałów

7)      suszony tymianek

Sos:

1)      50 ml oleju sezamowego

2)      3 łyżki soku z cytryny

3)      4 gałązki mięty

4)      sól, pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

1.    Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i suszonym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

2.    Fetę kroimy w kostkę.

3.    Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

4.    Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wlewamy olej sezamowy, dodajemy listki świeżej mięty, sok z cytryny i miksujemy blenderem aż listki mięty będą ładnie rozdrobnione i wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

5.  Na talerzu układamy szpinak, upieczone bataty i fetę i posypujemy prażonymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Na koniec polewamy przygotowanym sosem. 

Smacznego!








Komentarze