Moja przygoda z batatami rozpoczęła się od rozszerzania diety Niejadkowi, bo przecież warzywne frytki pieczone w piekarniku to hit niemowlaków. Może i hit, ale nie mojego niemowlaka... jemu nie pasowały, a my zaprzyjaźniliśmy się z tym słodkim ziemniakiem :) Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju potrawek, zup i sałatek.
A dziś, w oczekiwaniu na wiosnę, kolorowa sałatka ze szpinaku z batatami, fetą, granatem i płatkami migdałów. Ma nieco orientalny smak dzięki dodatkowi oleju sezamowego.
Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem
Składniki:
Sałatka:
1) ok. 100 g szpinaku
2) 2 bataty
3) suszony tymianek
4) 150 g fety
5) 1/4 granatu
6) 4-5 łyżek płatków migdałów
7) suszony tymianek
Sos:
1) 50 ml oleju sezamowego
2) 3 łyżki soku z cytryny
3) 4 gałązki mięty
4) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i suszonym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
2. Fetę kroimy w kostkę.
3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
4. Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wlewamy olej sezamowy, dodajemy listki świeżej mięty, sok z cytryny i miksujemy blenderem aż listki mięty będą ładnie rozdrobnione i wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5. Na talerzu układamy szpinak, upieczone bataty i fetę i posypujemy prażonymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Na koniec polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz