Dziś jeszcze w świątecznym klimacie, czyli mini babeczki, które w tym roku znalazły się w naszych święconkach. Tak, dobrze czytacie, mieliśmy dwa koszyczki, bo przecież każde z moich dzieci musiało nieść swój (najmłodszy jeszcze mało świadomy, ale na przyszły rok muszę kupić kolejny koszyk), i nie ma, że boli, jajka święcone do wszystkiego, do żurku, sałatki, pasty itd. A wracając do babeczek, są pyszne, aromatyczne i pięknie pachną cytryną, bo przecież mój Smakosz miłośnikiem kwaśnej cytryny jest. Miał być do nich cytrynowy lukier, ale nie można mieć wszystkiego, limonka w środku, niech się cieszy ;)
Oczywiście takie babeczki można przygotować każdego dnia w roku, a nie tylko na Wielkanoc.
Cytrynowe mini babeczki
Składniki:
1) 200 g mąki
2) 2 jajka
3) 6 łyżek soku z cytryny
4) 100 g masła
5) pół szklanki cukru
6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7) 2 łyżki kandyzowanej skórki limonki
8) 2 łyżki rodzynek
9) łyżka otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
10) cukier puder do oprószenia
11) masło do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia.
2. Do miski przekładamy jajka i cukier i miksujemy. Następnie dodajemy roztopione masło, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rodzynki i kandyzowaną skórkę limonki i mieszamy.
3. Foremki do babeczek smarujemy masłem i napełniamy je przygotowaną masą.
4. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz