Mini babeczki cytrynowe

Dziś jeszcze w świątecznym klimacie, czyli mini babeczki, które w tym roku znalazły się w naszych święconkach. Tak, dobrze czytacie, mieliśmy dwa koszyczki, bo przecież każde z moich dzieci musiało nieść swój (najmłodszy jeszcze mało świadomy, ale na przyszły rok muszę kupić kolejny koszyk), i nie ma, że boli, jajka święcone do wszystkiego, do żurku, sałatki, pasty itd. A wracając do babeczek, są pyszne, aromatyczne i pięknie pachną cytryną, bo przecież mój Smakosz miłośnikiem kwaśnej cytryny jest. Miał być do nich cytrynowy lukier, ale nie można mieć wszystkiego, limonka w środku, niech się cieszy ;) 

Oczywiście takie babeczki można przygotować każdego dnia w roku, a nie tylko na Wielkanoc. 


Cytrynowe mini babeczki

Składniki:

1)      200 g mąki

2)      2 jajka

3)      6 łyżek soku z cytryny

4)      100 g masła

5)      pół szklanki cukru

6)      1 łyżeczka proszku do pieczenia

7)      2 łyżki kandyzowanej skórki limonki

8)      2 łyżki rodzynek

9)      łyżka otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)

10)   cukier puder do oprószenia

11)   masło do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

1.    Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia.

2.  Do miski przekładamy jajka i cukier i miksujemy. Następnie dodajemy roztopione masło, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rodzynki i kandyzowaną skórkę limonki i mieszamy.

3.   Foremki do babeczek smarujemy masłem i napełniamy je przygotowaną masą.

4.  Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!








Komentarze