Tradycyjny rosół i tradycyjny problem, czyli co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Najczęściej mamy sałatkę, pierogi i krokiety. No ale ile można, tak tydzień w tydzień, bo przecież rosół musi być co najmniej raz w tygodniu... Dlatego tym razem warzywa wykorzystałam do przygotowania smażonych kotlecików. Kulki warzywne smażone w głębokim oleju być może nie są fit, ale smakują ciekawie i stanowią doskonałą konkurencję dla sałatki warzywnej po rosole ;) Doskonale smakują z sosem czosnkowym lub keczupem.
Smażone kulki warzywne
Składniki:
1) 2 ugotowane marchewki
2) 1 ugotowana pietruszka
3) niewielki kawałek ugotowanego selera
4) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5) 70 g sera żółtego
6) jajko
7) suszona bazylia
8) suszone oregano
9) pieprz czarny mielony
10) sól
11) bułka tarta
12) olej do smażenia
Sos czosnkowy:
1) 200 g jogurtu naturalnego
2) ząbek czosnku
3) ogórek
4) szczypta soli i pieprzu
5) posiekany koperek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, selera i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, jajko, sól, pieprz, bazylię, oregano i 2 łyżki bułki tartej i wszystko mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
2. Tak przygotowane kulki smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane, a następnie osączamy na papierowym ręczniku.
3. Przygotowujemy sos czosnkowy:
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy startego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Smacznego!
Wpis dosłownie skrojony pode mnie:) Uwielbiam przepisy no waste, a w przypadku gotowanych warzyw, to już powoli kończyły mi się pomysły z ich użyciem, a tu taki fajny pomysł:) Super kulki, wyjątkowo smaczne!
OdpowiedzUsuń