Czekolada pasuje do wszystkiego, wprawdzie ryby z sosem czekoladowym jeszcze nie pr贸bowa艂am, ale wszystko przede mn膮 馃槈 a wracaj膮c do czekolady to pasuje te偶 do soczewicy i wtedy wychodzi nam pyszne, s艂odkie i aksamitne brownie. By艂am ciekawa efektu i przyznam, 偶e wysz艂o pyszne 馃槉
Ciasto ma rekomendacj臋 mojego Niejadka, kt贸ry sam poprosi艂 o kawa艂ek (co praktycznie si臋 nie zdarza) i zjad艂 w minut臋 馃榿 szczerze powiedziawszy to mocno mnie tym zaskoczy艂, bo zwyk艂y sernik czy szarlotka s膮 dla niego niejadalne, a tu prosz臋! brownie z soczewicy!
Brownie z czarnej soczewicy z suszon膮 偶urawin膮
Sk艂adniki:
1) 100 g czarnej soczewicy
2) 50 g mas艂a
3) 50 g cukru
4) 2 jajka
5) 70 g czekolady gorzkiej
6) 80 g czekolady mlecznej (mo偶e by膰 z orzechami)
7) 2 艂y偶ki kakao + troch臋 do opr贸szenia
8) 2,5 艂y偶ki m膮ki
9) ok. 80 g suszonej 偶urawiny
10) gar艣膰 orzech贸w laskowych (opcjonalnie)
1. Soczewic臋 moczymy ok. p贸艂 godziny, a nast臋pnie gotujemy 30 minut a偶 soczewica b臋dzie mi臋kka (je艣li si臋 troch臋 rozgotuje to nic nie szkodzi ;) Nast臋pnie ods膮czamy na sitku i miksujemy blenderem do uzyskania g艂adkiej konsystencji.
2. Orzechy przez chwil臋 pra偶ymy na suchej patelni.
3. Mas艂o oraz po艂amane kawa艂ki czekolady umieszczamy w garnuszku i roztapiamy, po czym odstawiamy na chwil臋 偶eby lekko ostyg艂y.
4. Do miski przek艂adamy zmiksowan膮 soczewic臋, jajka rozpuszczon膮 czekolad臋 z mas艂em, cukier oraz kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy suszon膮 偶urawin臋 i mieszamy.
5. Tak przygotowane ciasto przek艂adamy do formy (moja mia艂a 艣rednic臋 18 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy oko艂o 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie, a gdy ostygnie opr贸szamy kakao.
Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz