Ciasto z rabarbarem i wiśniami

Ostatnio usłyszałam, że w tym roku wiosna jest na kwarantannie 😁 jak wszyscy, to wszyscy nie? ;) A skoro to wiosna, to obowiązkowo musi być ciasto z rabarbarem. Dziś podzielę się z Wami przepisem od mojej Babci. Dla mnie to najlepsze ciacho z rabarbarem i jeden z symboli wiosny 😀 obowiązkowa pozycja w majowym menu. Miałam mało rabarbaru (a przynajmniej tak mi się wydawało;) więc do rabarbaru dodałam trochę mrożonych wiśni. Ciasto wyszło wspaniałe i znikło bardzo szybko, Smakosz sam sobie nawet kroił (to najlepszy dowód, że ciasto mu smakuje 😂

Ciasto z rabarbarem i wiśniami

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm:

Ciasto:

1)      3 szklanki mąki (najlepiej krupczatka, ale może być też zwykła)

2)      2 łyżeczki proszku do pieczenia

3)      250 g masła

4)      6 żółtek

5)      2 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie:

1)      1 kg rabarbaru

2)      500 g wiśni (mogą być mrożone)

3)      ½ szklanki cukru

Piania:

1)      6 białek

2)      szczypta soli

3)      szklanka cukru

4)      2 łyżki budyniu śmietankowego (opcjonalnie)

     Dodatkowo:

1)  garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

1.       Przygotowujemy nadzienie:

1)   Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie rabarbar zagotowujemy i osączamy na sitku.

2)      Wiśnie rozmrażamy na sitku, aby się osączyły.

3)      Osączony rabarbar łączymy z wiśniami i delikatnie mieszamy.

2.   Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy, dzielimy na trzy części, forujemy z nich kule i owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

3.  Na spód blaszki ścieramy na grubej tarce dwie części schłodzonego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

4.   W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą już lekko ubite dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego i delikatnie mieszamy.

5. Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód, posypujemy go uprażonymi płatkami migdałów i układamy na nim rabarbar z wiśniami, na to ubitą pianę, a na wierzch ścieramy na tarce ostatnią kulę ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

6.  Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem. 

Smacznego!

*szklanka ma pojemność 250 ml









Komentarze