Ostatnio usłyszałam, że w tym roku wiosna jest na kwarantannie 😁 jak wszyscy, to wszyscy nie? ;) A skoro to wiosna, to obowiązkowo musi być ciasto z rabarbarem. Dziś podzielę się z Wami przepisem od mojej Babci. Dla mnie to najlepsze ciacho z rabarbarem i jeden z symboli wiosny 😀 obowiązkowa pozycja w majowym menu. Miałam mało rabarbaru (a przynajmniej tak mi się wydawało;) więc do rabarbaru dodałam trochę mrożonych wiśni. Ciasto wyszło wspaniałe i znikło bardzo szybko, Smakosz sam sobie nawet kroił (to najlepszy dowód, że ciasto mu smakuje 😂
Ciasto z rabarbarem i wiśniami
Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm:
Ciasto:
1) 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatka, ale może być też zwykła)
2) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
3) 250 g masła
4) 6 żółtek
5) 2 łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie:
1) 1 kg rabarbaru
2) 500 g wiśni (mogą być mrożone)
3) ½ szklanki cukru
Piania:
1) 6 białek
2) szczypta soli
3) szklanka cukru
4) 2 łyżki budyniu śmietankowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1) garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy nadzienie:
1) Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie rabarbar zagotowujemy i osączamy na sitku.
2) Wiśnie rozmrażamy na sitku, aby się osączyły.
3) Osączony rabarbar łączymy z wiśniami i delikatnie mieszamy.
2. Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy, dzielimy na trzy części, forujemy z nich kule i owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
3. Na spód blaszki ścieramy na grubej tarce dwie części schłodzonego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
4. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą już lekko ubite dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego i delikatnie mieszamy.
5. Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód, posypujemy go uprażonymi płatkami migdałów i układamy na nim rabarbar z wiśniami, na to ubitą pianę, a na wierzch ścieramy na tarce ostatnią kulę ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
6. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
*szklanka ma pojemność 250 ml
Komentarze
Prześlij komentarz