Sernik z kawałkami czekolady na spodzie brownie

Dziś coś dla łasuchów i miłośników słodkości wszelakich, a zwłaszcza czekolady i sernika, czyli sernik z kawałkami czekolady na spodzie brownie. I co, nie można mieć wszystkiego? Można :) Ten sernik jest tego najlepszym przykładem. Aksamitna masa serowa z rozpływającymi się w ustach kawałkami czekolady, a do tego kremowy, wilgotny i mocno czekoladowy spód. Raj dla podniebienia ;) 

Sernik z czekoladą na spodzie brownie

Składniki:

Spód:

1)      100 g czekolady gorzkiej

2)      100 g czekolady mlecznej

3)      130 g masła

4)      120 g cukru

5)      łyżka kakao

6)      3 łyżki mąki

7)      2 jajka

Masa serowa

1)      1 kg twarogu sernikowego

2)      5 jajek

3)      ¾ szkl cukru

4)      2 łyżki mąki pszennej

5)      3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (ewentualnie mąki ziemniaczanej)

6)      kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)

7)      ok. 150 g czekoladowych dropsów albo połamanej czekolady

Sposób przygotowania:

1.       Najpierw przygotowujemy spód:

1) Połamane czekolady oraz kawałki masła umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na bardzo wolnym ogniu (w trakcie roztapiania od czasu do czasu mieszamy, żeby masa nie przywarła). Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

2)  Do czekoladowej masy dodajemy jajka, kakao, cukier, mąkę i miksujemy do połączenia składników.

3) Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (moja miała średnicę 24 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 12 minut, tak aby wierzch ciasta był lekko ścięty.

2.       Gdy spód będzie w piekarniku przygotowujemy masę serową:

1)   Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy aż masa jajeczna stanie się lekko puszysta (nie ubijamy jej zbyt mocno), następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę i budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i delikatnie mieszamy.

2) Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i trochę ostudzony spód brownie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

 Smacznego!

* szklanka ma pojemność 250 ml 

* tortownica o średnicy 24 cm







 

 

 


Komentarze