Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem

Idzie lato, może uda się wybrać na piknik. A skoro piknik, to i prowiant musi być i koszyk piknikowy wypełnić trzeba. Tak zwana "drożdżówa" zawsze będzie dobrym pomysłem i większość zgłodniałych na powietrzu chętnie po nią sięgnie. Większość, czyli wszyscy poza moim Niejadkiem .... Dziś polecam Wam pyszne, puszyste drożdżowe ślimaczki z kruszonką i cytrynowym lukrem. Mój Smakosz jest miłośnikiem cytryny i kwaśnych smaków, więc cytrynowy lukier musi być ;)

Drożdżowe ślimaki z lukrem i kruszonką

Składniki:

Zaczyn:

1)      50 g drożdży

2)      70 g cukru

3)      250 ml ciepłego mleka

Ciasto:

1)      500 g mąki pszennej

2)      4 żółtka

3)      100 g masła

4)      szczypta soli

Kruszonka:

1)      120 g mąki pszennej

2)      50 g cukru

3)      100 g masła

Lukier:

1)      ¾ szklanki cukru pudru

2)      sok z cytryny

3)      łyżka gorącej wody (w razie potrzeby)

Dodatkowo:

1)      1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 20 – 30 minut.

2.   Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 15 kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek i zwijamy go w kształt muszli ślimaka. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blaszce, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.

4.   Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i rozcieramy je palcami aż powstanie kruszonka.

5.  Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ślimaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut.

6.   Przygotowujemy lukier: w miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.

7.   Ostudzone ślimaki polewamy lukrem.

Smacznego! 













Komentarze