Idzie lato, może uda się wybrać na piknik. A skoro piknik, to i prowiant musi być i koszyk piknikowy wypełnić trzeba. Tak zwana "drożdżówa" zawsze będzie dobrym pomysłem i większość zgłodniałych na powietrzu chętnie po nią sięgnie. Większość, czyli wszyscy poza moim Niejadkiem .... Dziś polecam Wam pyszne, puszyste drożdżowe ślimaczki z kruszonką i cytrynowym lukrem. Mój Smakosz jest miłośnikiem cytryny i kwaśnych smaków, więc cytrynowy lukier musi być ;)
Drożdżowe ślimaki z lukrem i kruszonką
Składniki:
Zaczyn:
1) 50 g drożdży
2) 70 g cukru
3) 250 ml ciepłego mleka
Ciasto:
1) 500 g mąki pszennej
2) 4 żółtka
3) 100 g masła
4) szczypta soli
Kruszonka:
1) 120 g mąki pszennej
2) 50 g cukru
3) 100 g masła
Lukier:
1) ¾ szklanki cukru pudru
2) sok z cytryny
3) łyżka gorącej wody (w razie potrzeby)
Dodatkowo:
1) 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 20 – 30 minut.
2. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 15 kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek i zwijamy go w kształt muszli ślimaka. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blaszce, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.
4. Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i rozcieramy je palcami aż powstanie kruszonka.
5. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ślimaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut.
6. Przygotowujemy lukier: w miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
7. Ostudzone ślimaki polewamy lukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz