Na zakończenie lata, po wakacyjnej przerwie, owsianka inaczej, czyli deser z płatków owsianych pachnący cytryną z lekkim kremem kokosowym i owocami. Coś słodkiego, lekkiego i w wersji fit.
Ciasto owsiane z kremem kokosowym i owocami
Składniki:
Ciasto:
1) 160 g płatków owsianych pełnoziarnistych
2) 3
łyżki płatków migdałowych
3) 3
łyżki wiórków kokosowych
4) 1-2
łyżeczki startej skórki cytryny
5) 3
łyżki miodu
6) 3
łyżki masła albo oleju kokosowego
7) 1 jajko
8) kilka
kropli ekstraktu z cytryny (opcjonalnie)
Krem:
1) 400 ml śmietanki kokosowej
2) łyżeczka cukru pudru
3) 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1) Owoce (u mnie borówki, czereśnie, nektarynki)
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku roztapiamy masło (lub olej kokosowy) z miodem, a następnie dodajemy płatki owsiane, płatki migdałowe i wiórki kokosowe oraz startą skórkę cytryny i opcjonalnie kilka kropli ekstraktu z cytryny i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 – 20 minut. Pod Konic pieczenia można włączyć na chwilę termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
2. Przygotowujemy krem: w wysokim naczyniu umieszczamy śmietankę kokosową i cukier i ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.
3. Na ostudzone ciasto wykładamy kokosowy krem i dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz