Placki z płatków owsianych z czekoladą

Płatki owsiane to nie tylko owsianka na mleku czy wodzie. To także doskonała baza do deserów i innych dań. Dziś przedstawiam Wam placki z płatków owsianych z rozpływającą się słodką czekoladą, czyli coś dla małych i dużych łasuchów. Są dobre zarówno na śniadanie, podwieczorek i kolację. Mój Niejadek wprost za nimi przepada.


Placki owsiane z bananem i czekoladą

Składniki:

1)      1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych

2)      ¾ szklanki mleka ryżowego

3)      1 banan

4)      jajko

5)      czekolada gorzka

6)      ekstrakt z wanilii

7)      olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.  Płatki owsiane przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około godzinę.

2.  Banana miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Do namoczonych płatków owsianych dodajemy zmiksowanego banana, jajko, ekstrakt z wanilii i wszystko mieszamy.

4. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem układamy łyżką placuszki. Do każdego placuszka delikatnie wciskamy kostkę czekolady i przykrywamy ją odrobiną masy, tak aby czekolada była przykryta i nie wylała się na patelnię przy przewracaniu placków. Placuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego!







Komentarze