Płatki owsiane to nie tylko owsianka na mleku czy wodzie. To także doskonała baza do deserów i innych dań. Dziś przedstawiam Wam placki z płatków owsianych z rozpływającą się słodką czekoladą, czyli coś dla małych i dużych łasuchów. Są dobre zarówno na śniadanie, podwieczorek i kolację. Mój Niejadek wprost za nimi przepada.
Placki owsiane z bananem i czekoladą
Składniki:
1)
1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
2)
¾ szklanki mleka ryżowego
3)
1 banan
4)
jajko
5)
czekolada gorzka
6)
ekstrakt z wanilii
7)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane przekładamy do miski, zalewamy mlekiem
i odstawiamy na około godzinę.
2. Banana miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej
konsystencji.
3. Do namoczonych płatków owsianych dodajemy zmiksowanego
banana, jajko, ekstrakt z wanilii i wszystko mieszamy.
4. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem układamy
łyżką placuszki. Do każdego placuszka delikatnie wciskamy kostkę czekolady i
przykrywamy ją odrobiną masy, tak aby czekolada była przykryta i nie wylała się
na patelnię przy przewracaniu placków. Placuszki smażymy z dwóch stron na złoty
kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz