Słodko, ale bez cukru, bez glutenu i bez wyrzutów sumienia, czyli pyszna tarta na kruchym bezglutenowym spodzie z masłem orzechowym i kremem daktylowym. To jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, gdy słodkie przeplata się ze słonym. Tym razem nawet mój Smakosz, który zdecydowanie preferuje ciasta z kilogramami cukru, sam sobie, własnoręcznie kroił i nakładał kolejne kawałki. Czasem jednak warto spróbować czegoś innego :)
Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym
Składniki:
Spód:
1) 40 g masła klarowanego
2) 90 g mąki kukurydzianej
3) 35 g mąki jaglanej
4) 35 g mąki ziemniaczanej
5) 2 łyżki miodu
6) 60 g jogurtu kokosowego
7) 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Krem daktylowy:
1) 180 g suszonych daktyli
2) 30 g masła klarowanego
3) 60 g jogurtu kokosowego
4) szczypta soli
Polewa:
1) łyżeczka masła klarowanego
2) łyżka miodu
3) 2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
1) masło orzechowe
2) orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
1. Masło klarowane roztapiamy w garnuszku. Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać 2 łyżki wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę do tarty o wymiarach 35x10 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczony spód odstawiamy do ostudzenia.
2. Przygotowujemy krem daktylowy:
1) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (albo nawet na noc). Następnie odcedzamy daktyle.
2) Masło roztapiamy w garnuszku.
3) Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone daktyle, roztopione masło, jogurt kokosowy i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.
3. Przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy masło klarowane, miód i kakao i podgrzewamy aż masło z miodem roztopią się
4. Ostudzony spód tarty smarujemy masłem orzechowym, na wierzch kładziemy krem daktylowy i polewamy polewą
Smacznego!
Jeśli przepis Wam się spodobał i smakowało, to dajcie znać :)
Komentarze
Prześlij komentarz