Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym

Słodko, ale bez cukru, bez glutenu i bez wyrzutów sumienia, czyli pyszna tarta na kruchym bezglutenowym spodzie z masłem orzechowym i kremem daktylowym. To jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, gdy słodkie przeplata się ze słonym. Tym razem nawet mój Smakosz, który zdecydowanie preferuje ciasta z kilogramami cukru, sam sobie, własnoręcznie kroił i nakładał kolejne kawałki. Czasem jednak warto spróbować czegoś innego :)


Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym

Składniki:

Spód:

1)      40 g masła klarowanego

2)      90 g mąki kukurydzianej

3)      35 g mąki jaglanej

4)      35 g mąki ziemniaczanej

5)      2 łyżki miodu

6)      60 g jogurtu kokosowego

7)      2 łyżki wody (opcjonalnie)

Krem daktylowy:

1)      180 g suszonych daktyli

2)      30 g masła klarowanego

3)      60 g jogurtu kokosowego

4)      szczypta soli

Polewa:

1)      łyżeczka masła klarowanego

2)      łyżka miodu

3)      2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

1)      masło orzechowe

2)      orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

1.  Masło klarowane roztapiamy w garnuszku. Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać 2 łyżki wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę do tarty o wymiarach 35x10 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczony spód odstawiamy do ostudzenia.

2.       Przygotowujemy krem daktylowy:

     1)  Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (albo nawet na noc). Następnie odcedzamy daktyle.

      2)    Masło roztapiamy w garnuszku.

    3)   Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone daktyle, roztopione masło, jogurt kokosowy i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.

3. Przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy masło klarowane, miód i  kakao i podgrzewamy aż masło z miodem roztopią się

4. Ostudzony spód tarty smarujemy masłem orzechowym, na wierzch kładziemy krem daktylowy i polewamy polewą 

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał i smakowało, to dajcie znać :)








Komentarze