Piernikowa granola

Zima zbliża się wielkimi krokami, a ja w powietrzu już czuję zapach pomarańczy, mandarynek i korzennych przypraw. I właśnie dlatego dziś przedstawiam Wam zimową, piernikową granolę z płatków owsianych karmelizowanych w miodzie z żurawiną, śliwkami i piernikami pachnącą niezwykle aromatycznymi korzennymi przyprawami. Ja dodałam tu suszoną żurawinę i śliwki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić ją jeszcze o inne składniki, np. suszone jabłka, orzechy i kto co lubi. 

Piernikowa granola

Składniki:

1)      4 łyżki miodu

2)      4 łyżki masła

3)      8 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych

4)      4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

5)      3 łyżki suszonych śliwek

6)      4 łyżki suszonej żurawiny

7)      3-4 pierniczki (bez polewy)

8)      2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

1.  Suszone śliwki kroimy w kosteczkę. Pierniczki kroimy lub kruszymy na mniejsze kawałki.

2. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy przyprawę do pierników i mieszamy, następnie dodajemy płatki owsiane, suszone śliwki, żurawinę, skórkę pomarańczową i pierniczki i wszystko mieszamy, aż składniki będą oblepione masą miodowo-maślaną.

3. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 30minut, aż płatki będą rumiane. W trakcie pieczenia warto przemieszać mieszankę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do suchego i szczelnego pojemnika.

Smacznego!









Komentarze