Zima zbliża się wielkimi krokami, a ja w powietrzu już czuję zapach pomarańczy, mandarynek i korzennych przypraw. I właśnie dlatego dziś przedstawiam Wam zimową, piernikową granolę z płatków owsianych karmelizowanych w miodzie z żurawiną, śliwkami i piernikami pachnącą niezwykle aromatycznymi korzennymi przyprawami. Ja dodałam tu suszoną żurawinę i śliwki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić ją jeszcze o inne składniki, np. suszone jabłka, orzechy i kto co lubi.
Piernikowa granola
Składniki:
1) 4 łyżki miodu
2) 4 łyżki masła
3) 8 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
4) 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
5) 3 łyżki suszonych śliwek
6) 4 łyżki suszonej żurawiny
7) 3-4 pierniczki (bez polewy)
8) 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Suszone śliwki kroimy w kosteczkę. Pierniczki kroimy lub kruszymy na mniejsze kawałki.
2. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy przyprawę do pierników i mieszamy, następnie dodajemy płatki owsiane, suszone śliwki, żurawinę, skórkę pomarańczową i pierniczki i wszystko mieszamy, aż składniki będą oblepione masą miodowo-maślaną.
3. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 30minut, aż płatki będą rumiane. W trakcie pieczenia warto przemieszać mieszankę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do suchego i szczelnego pojemnika.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz