Deser z płatkami owsianymi i kremem kokosowym
Składniki:
1) 8 łyżek płatków owsianych
2) 3 łyżki miodu
3) 3 łyżki masła
Krem kokosowy
1) mleko kokosowe (400 g)
2) 2 łyżki płynnego miodu
3) 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
4) borówki (ok. 300 g)
5) listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku roztapiamy masło z miodem i dodajemy płatki owsiane. Mieszamy aż wszystkie płatki będą oblepione w masie miodowo-maślanej. Tak przygotowane płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy około 15 minut aż płatki będą rumiane. W trakcie pieczenia warto kilka razy przemieszać płatki, żeby nie posklejały się zbyt mocno. Pod koniec pieczenia można ustawić na chwilę termo obieg, żeby płatki były bardziej chrupiące. Tak przygotowane płatki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Przygotowujemy krem kokosowy:
W wysokim naczyniu umieszczamy mleko kokosowe (najlepiej gęstą część) i miód i ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji) i mieszamy.
3. W pucharkach układamy warstwę płatków owsianych, następnie krem kokosowy, następnie na wierzch jeszcze trochę płatków owsianych i kilka borówek oraz listki mięty do dekoracji.
Komentarze
Prześlij komentarz