Korzenne brownie z suszonymi śliwkami i suszoną żurawiną

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie, wilgotne i czekoladowe, tym razem w zimowej wersji, czyli  wzbogacone aromatem korzennych przypraw oraz dodatkiem suszonych śliwek i suszonej żurawiny, które doskonale smakują właśnie z czekoladą. Było pysznie, następnym razem chyba zrobię z podwójnej porcji ;)

Korzenne brownie z suszonymi śliwkami i żurawiną

Składniki:

Ciasto:

1)      100 g czekolady gorzkiej

2)      80 g czekolady mlecznej

3)      200 g masła

4)      3 jajka

5)      260 g cukru

6)      140 g mąki pszennej

7)      szczypta soli

8)      2-3 łyżki przyprawy do grzańca

9)      1 łyżka przyprawy do pierników

10)   ok. 100 g suszonych śliwek

11)   5 łyżek suszonej żurawiny

Polewa:

1)      120 g masła

2)      80 g cukru pudru

3)      20 g kakao

4)      4 łyżki mleka

Dodatkowo:

1)      płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1.  Do garnka przekładamy połamane czekolady, masło oraz cukier i podgrzewamy aż czekolada i masło rozpuszczą się. W trakcie podgrzewania mieszamy, żeby czekolada nie przypaliła się. Gdy czekolada będzie już rozpuszczona, odstawiamy masę do ostygnięcia.

2. Do ostudzonej masy dodajemy przyprawę do grzańca, przyprawę do pierników, szczyptę soli oraz jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki oraz suszoną żurawinę i mieszamy.

3.   Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (u mnie 15x25 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

4.       Przygotowujemy polewę czekoladową:

1)   Cukier puder mieszamy z kakao.

2)  W garnuszku, na wolnym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier puder z kakao i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wyłączamy palnik i dodajemy mleko i mieszamy (gdyby polewa się zwarzyła i rozwarstwiła się dodajemy po łyżce zimnego mleka i mieszamy aż osiągnie pożądaną konsystencję).

5.       Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

6.  Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!







Komentarze