Święta Wielkanocne przed nami, więc powoli można się już do nich szykować. Chociaż zdradzę Wam, że ja i tak mimo, ze wcześnie zaplanuję sobie co mam przygotować, to i tak bardzo często wymyślam coś na ostatnią chwilę, tak żeby przypadkiem goście głodni nie wyszli .... ;)
Dziś mam dla Was mazurek czekoladowy z kajmakiem. Słodycz tego ciasta przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera zbyt dużo czasu, a to ważne w wirze przedświątecznych przygotowań :)
Mazurek czekoladowy z
kajmakiem
Składniki:
Spód:
1)
150 g mąki pszennej
2)
1,5 łyżki kakao
3)
90 g cukru
4)
130 g roztopionego masła
5)
40 g wiórków kokosowych
6)
3-4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
1)
puszka masy kajmakowej (ok. 460g)
2)
40 g czekolady gorzkiej
3)
30 g czekolady mlecznej
4)
2 łyżki śmietany 30%
5)
1-2 łyżki oleju
6)
dżem z czarnej porzeczki (albo inny raczej kwaśny)
Do dekoracji:
1)
słupki migdałów
2) cukrowe kwiatki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód mazurka przekładamy
do miski i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę o wymiarach
35x10 cm. Następnie spód ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160
stopni i pieczemy około 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
2. Przygotowujemy polewę czekoladową: do garnuszka
przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietankę i podgrzewamy aż czekolada
rozpuści się. Dodajemy 1 lub 2 łyżki oleju i mieszamy. Jeśli polewa będzie zbyt
gęsta, można dodać odrobinę mleka.
3. Spód mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki,
a następnie wykładamy kajmak. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową, słupkami
migdałów i np. cukrowymi dekoracjami.
Komentarze
Prześlij komentarz