Mazurek czekoladowy z kajmakiem

Święta Wielkanocne przed nami, więc powoli można się już do nich szykować. Chociaż zdradzę Wam, że ja i tak mimo, ze wcześnie zaplanuję sobie co mam przygotować, to i tak bardzo często wymyślam coś na ostatnią chwilę, tak żeby przypadkiem goście głodni nie wyszli .... ;)

Dziś mam dla Was mazurek czekoladowy z kajmakiem. Słodycz tego ciasta przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera zbyt dużo czasu, a to ważne w wirze przedświątecznych przygotowań :)

Mazurek czekoladowy z kajmakiem

Składniki:

Spód:

1)      150 g mąki pszennej

2)      1,5 łyżki kakao

3)      90 g cukru

4)      130 g roztopionego masła

5)      40 g wiórków kokosowych

6)      3-4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

1)      puszka masy kajmakowej (ok. 460g)

2)      40 g czekolady gorzkiej

3)      30 g czekolady mlecznej

4)      2 łyżki śmietany 30%

5)      1-2 łyżki oleju

6)      dżem z czarnej porzeczki (albo inny raczej kwaśny)

Do dekoracji:

1)      słupki migdałów

2)      cukrowe kwiatki

Sposób przygotowania:

1.  Wszystkie składniki na spód mazurka przekładamy do miski i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę o wymiarach 35x10 cm. Następnie spód ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

2. Przygotowujemy polewę czekoladową: do garnuszka przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietankę i podgrzewamy aż czekolada rozpuści się. Dodajemy 1 lub 2 łyżki oleju i mieszamy. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

3. Spód mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy kajmak. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową, słupkami migdałów i np. cukrowymi dekoracjami.

              Smacznego!





Komentarze