Nocna kokosowa owsianka z kajmakiem

Tak jak obiecałam, jest następna owsianka. Tym razem to nie wiem, czy to bardziej deser, czy jeszcze śniadanie, bo owsianka nocna, niby przygotowana na śniadanie, ale dodatek kajmaku... cóż na śniadanie też może być ;) Jest przepyszna :)

Nocna kokosowa owsianka z kajmakiem

Składniki:

1)      400 g mleka kokosowego

2)      120 ml jogurtu kokosowego

3)      6-7 łyżek płatków owsianych

4)      3 łyżki wiórek kokosowych

5)      2-3 łyżki płatków migdałowych

6)      4-5 łyżek kajmaku

7)      kilka łyżek ekspandowanych ziaren zbóż (np. pszenica)

8)      łyżka miodu

9)      łyżeczka masła

 Sposób przygotowania:

1.  Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

2.  Do miseczki wlewamy mleko kokosowe, dodajemy płatki owsiane, płatki migdałowe i wiórki kokosowe i wszystko mieszamy. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.

3. Na patelni roztapiamy masło z miodem i wsypujemy ekspandowane ziarna, mieszamy aż ziarna będą oblepione w masie maślano-miodowej.

4.  Do owsianki dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy (w razie potrzeby można dodać więcej lub mniej jogurtu).

5. Na dnie słoiczka układamy łyżkę kajmaku, następnie układamy owsiankę, na wierzchu ponownie układamy warstwę kajmaku i posypujemy karmelizowanymi ziarnami.

Smacznego! 








Komentarze