Gdy zostają mi białka, zawsze mam dylemat, co z nimi zrobić. Tym razem padło na keks. Pyszny, słodki, przepełniony kolorowymi i słodkimi bakaliami. Ciasto nie tylko na święta :)
Podana ilość bakalii jest przykładowa, możecie dowolnie modyfikować zarówno ich ilość, jak również skład, dajcie takie, które lubicie, albo takie jakie macie pod ręką ( u nas na przykład zawsze mamy daktyle i żurawinę ;)
Keks na białkach
Składniki:
1) 5 białek
2) szczypta soli
3) 130 g masła
4) 240 g mąki pszennej + trochę do oprószenia bakalii
5) 10 g mąki ziemniaczanej
6) ¾ szklanki cukru
7) łyżeczka proszku do pieczenia
8) garść daktyli, garść moreli
9) garść rodzynek
10) kilka suszonych śliwek
11) 2 suszone gruszki
12) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
13) 2-3 łyżki kandyzowanej limonki
14) 3 łyżki suszonej żurawiny
1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
2. Daktyle, morele, gruszki i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi bakaliami. Wszystko delikatnie oprószamy mąką.
3. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Po około dwóch minutach dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.
4. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i razem z roztopionym masłem dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy (można też zmiksować na najniższych obrotach) tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x7 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i np. skórką pomarańczową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz