Keks na białkach

Gdy zostają mi białka, zawsze mam dylemat, co z nimi zrobić. Tym razem padło na keks. Pyszny, słodki, przepełniony kolorowymi i słodkimi bakaliami. Ciasto nie tylko na święta :)

Podana ilość bakalii jest przykładowa, możecie dowolnie modyfikować zarówno ich ilość, jak również skład, dajcie takie, które lubicie, albo takie jakie macie pod ręką ( u nas na przykład zawsze mamy daktyle i żurawinę ;)


                                 

Keks na białkach

Składniki:

1)      5 białek

2)      szczypta soli

3)      130 g masła

4)      240 g mąki pszennej + trochę do oprószenia bakalii

5)      10 g mąki ziemniaczanej

6)      ¾ szklanki cukru

7)      łyżeczka proszku do pieczenia

8)      garść daktyli, garść moreli

9)      garść rodzynek

10)  kilka suszonych śliwek

11)  2 suszone gruszki

12)  2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

13)  2-3 łyżki kandyzowanej limonki

14)  3 łyżki suszonej żurawiny

 Sposób przygotowania:

1.      Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

2. Daktyle, morele, gruszki i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi bakaliami. Wszystko delikatnie oprószamy mąką.

3. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Po około dwóch minutach dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.

4.  Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i razem z roztopionym masłem dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy (można też zmiksować na najniższych obrotach) tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.

5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x7 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

6.  Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i np. skórką pomarańczową.

Smacznego!











 

Komentarze