Chałka, którą uwielbiam, nie tylko za smak, ale też za zapach, który unosi się podczas pieczenia. Dobra na śniadanie, podwieczorek, albo na piknik, sama albo z dodatkami miodem lub konfiturą :) Do środka możecie dodać rodzynki albo wiśnie (to nasza ulubiona wersja).
Chałka z kruszonką
Składniki:
Ciasto
1) 500
g mąki pszennej
2) 40
g drożdży
3) 50
g cukru
4) 120
g masła
5) 1
jajko
6) 3
żółtka
7) 150
g ciepłego mleka
8) łyżeczka
soli
9) łyżka
startej skórki pomarańczy
Kruszonka:
1) łyżka
masła
2) łyżeczka
cukru
3) łyżka
mąki
Dodatkowo:
1) jajko
(do posmarowania chałki)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy
zaczyn: Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier
i 4 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Na
stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, jako, żółtka, miękkie masło,
łyżkę skórki pomarańczowej oraz zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto
(ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z odpowiednią końcówką do ciasta
drożdżowego). Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Wyrośnięte
ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy po trzy wałeczki, z
których zaplatamy warkocze.
4. Tak
przygotowane chałki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Przygotowujemy
kruszonkę: do miseczki przekładamy wszystkie składniki kruszonki i rozcieramy
palcami aż powstanie kruszonka.
6. Chałki
smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, a następnie wstawiamy je
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25
minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz