Rogaliki z powidłami
Składniki:
1)
100 g masła
2)
3 żółtka
3)
1 jajko
4)
50 g mleka
5)
25 g drożdży
6)
300 g mąki pszennej
7)
40 g cukru
8)
3-4 łyżki cukru dekoracyjnego
9)
szczypta soli
10)powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
1.
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże,
dodajemy ciepłe mleko i cukier i wszystko mieszamy. Tak przygotowany
rozczyn odstawiamy na około 20-30 minut.
2.
Następnie do dużej miski przekładamy mąkę,
żółtka, jajko, szczyptę soli oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto (można użyć do
tego miksera ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane
ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą rozwałkowujemy na kształt okręgu i dzielimy na trójkąty. Na każdym
trójkącie układamy łyżeczkę powideł śliwkowych i delikatnie zwijamy
rogaliki zaczynając od szerszej strony i dociskamy rogi.
4.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut. Po
tym czasie smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem
dekoracyjnym.
5. Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz