Rogaliki z powidłami

Mój Niejadek idzie już do szkoły, a więc eksperymenty do lunchboxa czas zacząć, żeby oprócz kanapek coś tam jeszcze dorzucić 😊 na pierwszy rzut - drożdżowe rogaliki z powidłami. Doskonałe na podwieczorek, dobre też na drugie śniadanie, a ja lubię sobie je tak po prostu przegryźć w ciągu dnia aż zobaczę pusty talerz :) 
Zachęcam do wypróbowania i dajcie znać, czy smakowało :) 



Rogaliki z powidłami

 

Składniki:

1)     100 g masła 

2)     3 żółtka 

3)     1 jajko

4)     50 g mleka

5)     25 g drożdży 

6)     300 g mąki pszennej 

7)     40 g cukru 

8)     3-4 łyżki cukru dekoracyjnego 

9)     szczypta soli 

10)powidła śliwkowe 

 

Sposób przygotowania:

1.     Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy ciepłe mleko i cukier i wszystko mieszamy.  Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na około 20-30 minut. 

2.     Następnie do dużej miski przekładamy mąkę, żółtka, jajko, szczyptę soli oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto (można użyć do tego miksera ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

3.     Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt okręgu i dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę powideł śliwkowych  i delikatnie zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony i dociskamy rogi. 

4.     Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem dekoracyjnym.

5.     Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.


Smacznego!

 










Komentarze