Jak wiecie u nas zawsze zostaje trochę kaszy gryczanej z obiadu. Tak się dzieje i już, dlatego dziś kolejna odsłona sałatki z kaszą gryczaną w ramach "no waste" :) Lekka, kolorowa, z tego co akurat było pod ręką, i tu się pochwalę-borówki z naszego ogródka - doczekaliśmy się :) Połączenie słodkiego i słonego, a do tego słodko-kwaśny sos borówkowy. Było pysznie!
Sałatka z kaszy gryczanej,
z mozzarellą, szynką dojrzewającą i borówkowym sosem
Składniki sałatki:
1)
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2)
80 g szynki długo dojrzewającej
3)
150 g mozzarelli mini
4)
1 duży pomidor
5)
2 garście roszponki
6)
5 łyżek borówek
7) kilka listków mięty (opcjonalnie)
Sos borówkowy:
1)
4 łyżki octu balsamicznego
2)
4 łyżki oleju
3)
2 łyżki płynnego miodu
4)
3 łyżki soku z cytryny
5)
90 g borówek
6)
Sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania
1. Pomidora kroimy w plasterki, szynkę na małe
plastry.
2. Przygotowujemy borówkowy sos:
Do wysokiego naczynia przekładamy borówki, dodajemy sól, pieprz, miód
oraz ocet balsamiczny i wszystko miksujemy blenderem. Następnie dodajemy olej i
dokładnie mieszamy aż składniki połączą się.
3. Na talerzu układamy kaszę gryczaną, na niej
szynkę, mozzarellę, plastry pomidora i posypujemy borówkami. Całość polewamy
sosem borówkowym i opcjonalnie posypujemy listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz