Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą, szynką dojrzewającą i borówkowym sosem

Jak wiecie u nas zawsze zostaje trochę kaszy gryczanej z obiadu. Tak się dzieje i już, dlatego dziś kolejna odsłona sałatki z kaszą gryczaną w ramach "no waste" :) Lekka, kolorowa, z tego co akurat było pod ręką, i tu się pochwalę-borówki z naszego ogródka - doczekaliśmy się :)  Połączenie słodkiego i słonego, a do tego słodko-kwaśny sos borówkowy. Było pysznie! 


Sałatka z kaszy gryczanej, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i borówkowym sosem

Składniki sałatki:

1)      szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

2)      80 g szynki długo dojrzewającej

3)      150 g mozzarelli mini

4)      1 duży pomidor

5)      2 garście roszponki

6)      5 łyżek borówek

7)      kilka listków mięty (opcjonalnie)

Sos borówkowy:

1)      4 łyżki octu balsamicznego

2)      4 łyżki oleju

3)      2 łyżki płynnego miodu

4)      3 łyżki soku z cytryny

5)      90 g borówek

6)      Sól, pieprz czarny świeżo mielony

 

Sposób przygotowania

1.   Pomidora kroimy w plasterki, szynkę na małe plastry.

2.    Przygotowujemy borówkowy sos:

Do wysokiego naczynia przekładamy borówki, dodajemy sól, pieprz, miód oraz ocet balsamiczny i wszystko miksujemy blenderem. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy aż składniki połączą się.

3. Na talerzu układamy kaszę gryczaną, na niej szynkę, mozzarellę, plastry pomidora i posypujemy borówkami. Całość polewamy sosem borówkowym i opcjonalnie posypujemy listkami mięty.

Smacznego!













Komentarze