Babeczki są dobre na każdą okazję. Tym razem babeczki dwukolorowe, czekoladowo-cytrynowe. Ich przygotowanie wymaga tylko kilku minut, a potem można cieszyć się pysznym deserem. Tak na marginesie, to moje pierwsze zdjęcia ze światełkami :) dopiero się uczę, więc przymknijcie oko na niedoskonałości ... :D
Babeczki dwukolorowe
Składniki
1)
230 g mąki pszennej
2)
160 g masła
3)
150 g cukru
4)
3 jajka
5)
2 łyżki kakao
6)
40 g mąki ziemniaczanej
7)
20 g budyniu śmietankowego
8)
2 łyżeczki skórki tartej z cytryny
9)
kilka kropli aromatu cytrynowego
10)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1)
czekoladowe dropsy
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce umieszczamy mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.
2. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na
puszystą masę. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy
do połączenia składników. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz mieszankę
mąki i proszku i wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej
dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy i mieszamy, a do drugiej dodajemy
kakao i mieszamy.
4. Do foremek na babeczki przekładamy na przemian
trochę ciasta czekoladowego i trochę ciasta jasnego. Na wierzch posypujemy czekoladowe
dropsy.
5. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut do
„suchego patyczka”.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz