Babeczki dwukolorowe

Babeczki są dobre na każdą okazję. Tym razem babeczki dwukolorowe, czekoladowo-cytrynowe. Ich przygotowanie wymaga tylko kilku minut, a potem można cieszyć się pysznym deserem. Tak na marginesie, to moje pierwsze zdjęcia ze światełkami :) dopiero się uczę, więc przymknijcie oko na niedoskonałości ... :D 


Babeczki dwukolorowe

Składniki

1)      230 g mąki pszennej

2)      160 g masła

3)      150 g cukru

4)      3 jajka

5)      2 łyżki kakao

6)      40 g mąki ziemniaczanej

7)      20 g budyniu śmietankowego

8)      2 łyżeczki skórki tartej z cytryny

9)      kilka kropli aromatu cytrynowego

10)   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1)      czekoladowe dropsy

Sposób przygotowania: 

1.    W jednej misce umieszczamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.

2.   W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz mieszankę mąki i proszku i wszystko delikatnie mieszamy.

3.  Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy i mieszamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.

4. Do foremek na babeczki przekładamy na przemian trochę ciasta czekoladowego i trochę ciasta jasnego. Na wierzch posypujemy czekoladowe dropsy.

5. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut do „suchego patyczka”.

Smacznego!










Komentarze