Gofry nie tylko nad morzem, bo mogą być w domu i nie tylko słodkie, bo mogą być wytrawne. Takie jak te poniżej :) To ulubione gofry mojego Niejadka. Kilka dni temu zrobiłam takie tradycyjne, słodkie, i ileż ja się musiałam potem nasłuchać, że dla Jedzącej to robię, a jego ulubionych gofrów nie ma... No weź matko wstań rano i zrób ze trzy, a co tam, pięć wersji gofrów, żeby każdy sobie wybrał ;) niech mają, matka spać nie musi... Oczywiście bez przesady. Jedna wersja dla wszystkich. I żeby nie było, Niejadek je gofry bez dodatków na wierzchu, ale bogate w środku (zaczyna się uczyć czytać, więc niedługo może się dowiedzieć co mu matka tak naprawdę serwuje i co przemyca, a wtedy jestem skończona).
Gofry są przepyszne, dobre na podwieczorek albo na kolację, czy kiedy kto woli. Do ciasta możecie dać trochę mniej lub więcej sera, ilość ziół można też modyfikować, u nas na bogato z bazylią. Do środka można też dodać pokrojoną w kostki szynkę. Zapraszam do wypróbowania, a jeśli smakowało (lub nie) to dajcie znać :)
Gofry wytrawne
Składniki
Gofry:
1)
190 g jogurtu naturalnego
2)
60 g mleka
3)
2 jajka
4)
160 g mąki pszennej
5)
30 g masła
6)
80-100 g tartego sera żółtego
7)
8-10 łyżek oliwek
8)
łyżeczka proszku do pieczenia
9)
pół łyżeczki soli
10)
1-2 łyżeczki suszonej bazylii
11)
1 łyżeczka suszonego oregano
12)
szczypta pieprzu
Dodatki:
1)
awokado
2)
jajko sadzone
3)
rukola
4)
kilka oliwek
5)
kilka plasterków ogórka
6)
kilka pomidorków koktajlowych
7)
szynka długo dojrzewająca
8)
oliwa
9)
opcjonalnie ocet balsamiczny
10)
pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1.
W misce umieszczamy mleko, jogurt, jajka, mąkę, masło,
proszek do pieczenia, suszone zioła i przyprawy i wszystko miksujemy. Następnie
dodajemy starty ser żółty oraz pokrojone na plasterki oliwki i wszystko mieszamy.
2.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy oliwą lub olejem
i za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta. Pieczemy aż będą rumiane i delikatnie
wyjmujemy.
3.
Na gofrach układamy wybrane dodatki czyli np. rukolę,
plasterki ogórka, awokado, jajko sadzone, pomidorki koktajlowe, szynkę długo
dojrzewającą, wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy czarnym pieprzem świeżo
mielonym, opcjonalnie możemy też skropić octem balsamicznym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz