Koszyczki
z tortilli z ciecierzycą, warzywami i krewetkami
Składniki:
1) 250 g ciecierzycy
2) 300 g dyni
3) 200 g cukinii
4) 200 g pomidorków koktajlowych
5) 12 szt. krewetek
6) 2 ugotowane marchewki
7) cebula
8) 2 – 3 garście szpinaku
9) 150 g pistacji
10) 2 tortille
11) sól, pieprz
12) 1-2 łyżki miodu
13) 6 łyżek sosu sojowego
14) ząbek czosnku
15) zioła prowansalskie
16) szczypta chili
1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
Następnie gotujemy ja w lekko osolonej wodzie około 1-1.20.
2. Ugotowaną marchewkę kroimy na plasterki. Cebulę drobno
siekamy, Dynię i cukinię kroimy w dużą kostkę, a pomidorki koktajlowe
przekrajamy na pół.
3. Na patelni, na bardzo wolnym ogniu, roztapiamy masło,
dodajemy dynię i podsmażamy około 5-7 minut, następnie dodajemy cukinię, miód i
sos sojowy, delikatnie mieszamy, podduszamy aż warzywa będą już miękkie (ale
nie za bardzo). Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, ugotowaną ciecierzycę
i szpinak i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami
prowansalskimi i chili.
4. Na patelni na roztopionym maśle podduszamy cebulkę,
następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy cebulka będzie
już trochę miękka dodajemy krewetki i podsmażamy z każdej strony około 3 minuty
(aż staną się różowe).
5. Krewetki dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy.
6. W miseczkach układamy tortille i do środka wkładamy
warzywny farsz z krewetkami. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi pistacjami. Tak
przygotowane koszyczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy około 4 minut, aż tortille trochę się przyrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz