Deser czekoladowo-pomarańczowy

Czekolada, królowa słodyczy, przynajmniej u nas ;) ja kocham brownie i to nie tylko za jego smak, ale też za to, że robi się je łatwo i szybko i nie da się tego zepsuć, bo ten "zakalec" taki właśnie ma być (chociaż moje pierwsze brownie było twarde jak skała.... no ale to już inna historia) 

Dziś brownie to baza deseru, a do niego pyszny pomarańczowy krem. Radzę przygotować podwójną porcję kremu, bo jest przepyszny. Jedna do próbowania, a druga już finalnie do deseru ;) Pomarańcze wspaniale komponują się z korzennymi przyprawami, dlatego do kremu (i do ciasta też), można dodać trochę cynamonu, goździków albo przyprawy do piernika).

Czekoladowo-pomarańczowy deser

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

1)      220 g mąki pszennej

2)      200 g masła

3)      3 jajka

4)      130 g cukru

5)      150 g gorzkiej czekolady

6)      90 g mlecznej czekolady

Krem pomarańczowy

1)      150 ml soku pomarańczowego

2)      2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

3)      2 łyżki soku z cytryny

4)      2 jajka

5)      2 żółtka

6)      60 g cukru

7)      100 g masła

8)      szczypta goździków lub korzennej przyprawy (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

1.       Przygotowujemy ciasto

1)    W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż składniki się roztopią. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

2)   Do miski przekładamy jajka i cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową i wszystko mieszamy do połączenia składników.

3)   Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki o wymiarach (u mnie 25x30 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.

2.       Przygotowujemy krem

1)    W garnuszku umieszczamy sok pomarańczowy, sok z cytryny, rozkłócone jajka i żółtka oraz cukier i masło i podgrzewamy cały czas mieszając. Opcjonalnie dodajemy  Masę podgrzewamy aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy startą skórkę pomarańczową. Może to trwać 20 minut (albo trochę dłużej lub trochę krócej – ale warto ;)

2)    Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 

     (gdyby krem się zwarzył i masło oddzieli się od pozostałej części, trzeba go zmiksować blenderem i będzie uratowany ;)

3.       Deserki

1)    Upieczone ciasto łamiemy lub kroimy na małe kawałki, umieszczamy w pojemniczkach do deserów, następnie układamy warstwę kremu pomarańczowego i na wierzch trochę czekoladowego ciasta.


Smacznego! 











Komentarze