Łatwa i szybka, ale efektowna i pyszna. Taka jest właśnie ta tarta, kruchy spód, trochę śliwkowych powideł i pyszny cynamonowym krem. Cynamon i korzenne przyprawy to dla mnie zapach Świąt Bożego Narodzenia, ale ta tarta to doskonały deser nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale każdego innego dnia.
Tarta z powidłami i kremem
cynamonowym
Spód ciasta:
1)
160 g mąki pszennej
2)
130 g zimnego masła
3)
1 żółtko
4)
2-3 łyżki zimnej wody
5)
2 łyżki cukru
6)
szczypta soli
1)
150 g serka mascarpone
2)
100 ml śmietanki 36% lub 30%
3)
1-2 łyżeczki cynamonu
4)
1-2 łyżki cukru pudru
1)
Powidła śliwkowe
2)
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
1. Składniki
na ciasto zagniatamy. Formę do tarty (35x11 cm) wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki
na około 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią
aluminiową i wysypujemy na nie obciążenie np. suchą fasolę, ryż albo specjalne
kulki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 200 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie,
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym
czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia.
2. Przygotowujemy
krem:
W wysokim
naczyniu umieszczamy serek mascarpone i śmietankę oraz cynamon i cukier puder i
miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
3. Spód tarty smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem. Wierzch posypujemy cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi owocami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz