Tarta z powidłami i kremem cynamonowym

Łatwa i szybka, ale efektowna i pyszna. Taka jest właśnie ta tarta, kruchy spód, trochę śliwkowych powideł i pyszny cynamonowym krem. Cynamon i korzenne przyprawy to dla mnie zapach Świąt Bożego Narodzenia, ale ta tarta to doskonały deser nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale każdego innego dnia.


 

Tarta z powidłami i kremem cynamonowym

Spód ciasta:

1)      160 g mąki pszennej

2)      130 g zimnego masła

3)      1 żółtko

4)      2-3 łyżki zimnej wody

5)      2 łyżki cukru

6)      szczypta soli

 Krem cynamonowy

1)      150 g serka mascarpone

2)      100 ml śmietanki 36% lub 30%

3)      1-2 łyżeczki cynamonu

4)      1-2 łyżki cukru pudru

 Dodatkowo:

1)      Powidła śliwkowe

2)      Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

1.  Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty (35x11 cm) wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy na nie obciążenie np. suchą fasolę, ryż albo specjalne kulki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia.

2.    Przygotowujemy krem:

W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone i śmietankę oraz cynamon i cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

3. Spód tarty smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem. Wierzch posypujemy cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi owocami.

Smacznego!







Komentarze