Babka waniliowo-kakaowa

Wielkanoc coraz bliżej, a jak Wielkanoc to i babka, bo jak to Święta bez babki?! Dziś prosta, wilgotna i pyszna babka waniliowo-kakaowa. Dobra na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Rekomendacja "moich niejedzących" jest, więc ja też ją polecam :)



Babka waniliowo-kakaowa

Składniki:

1)    300 g miękkiego masła

2)    260 g cukru

3)    370 g mąki

4)    1 łyżka ekstraktu z wanilii

5)    5 jajek

6)    2 łyżeczki proszku do pieczenia

7)    1 łyżeczka sody

8)    100 ml mleka

9)    4 łyżki kakao i łyżka mleka

10) cukier puder do posypania

11) kasza manna do oprószenia formy na babkę

 

Sposób przygotowania

1.    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jaku i krótko miksujemy po każdym dodaniu.

2.    Do masy dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników (można też delikatnie wymieszać łyżką).

3.    Do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao oraz łyżkę mleka i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie kakaowe ciasto wylewamy na jasne. Miejscami można delikatnie można przemieszać łyżką ciasto ciemne z jasnym dla ładniejszego efektu.

4.    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut.

5.    Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy wyjmujemy babkę z formy i na koniec oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!







Komentarze