Wielkanoc coraz bliżej, a jak Wielkanoc to i babka, bo jak to Święta bez babki?! Dziś prosta, wilgotna i pyszna babka waniliowo-kakaowa. Dobra na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Rekomendacja "moich niejedzących" jest, więc ja też ją polecam :)
Babka waniliowo-kakaowa
Składniki:
1) 300 g
miękkiego masła
2) 260 g
cukru
3) 370 g
mąki
4) 1 łyżka
ekstraktu z wanilii
5) 5
jajek
6) 2
łyżeczki proszku do pieczenia
7) 1
łyżeczka sody
8) 100 ml
mleka
9) 4
łyżki kakao i łyżka mleka
10) cukier
puder do posypania
11) kasza
manna do oprószenia formy na babkę
Sposób przygotowania
1. Masło ucieramy
z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jaku i krótko miksujemy
po każdym dodaniu.
2. Do masy
dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko i
miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników (można
też delikatnie wymieszać łyżką).
3. Do formy
na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną wlewamy połowę ciasta. Do
pozostałej części ciasta dodajemy kakao oraz łyżkę mleka i bardzo delikatnie
mieszamy. Następnie kakaowe ciasto wylewamy na jasne. Miejscami można
delikatnie można przemieszać łyżką ciasto ciemne z jasnym dla ładniejszego
efektu.
4. Tak przygotowane
ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
ok. 50-60 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy wyjmujemy babkę z formy i na koniec oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz