Rok 2025 zdecydowanie należy do pistacji, wszystko jest z pistacjami, więc też musiałam spróbować. Zatem mamy sernik pistacjowy z białą czekoladą. To połączenie słodkiego i słonego, akurat ja takie lubię, jeśli wolicie tylko słodkie, to wystarczy zamienić solone pistacje na takie bez soli. Moim zdaniem słone pistacje fajnie równoważą słodki smak białej czekolady i kremu pistacjowego, na pewno nie jest nudno :)

Sernik pistacjowy z białą czekoladą
Składniki:
Spód
179
g herbatników maślanych
50
g orzechów pistacjowych solonych
70
g roztopionego masła
Masa serowa
1
kg twarogu zmielonego (2lub 3 krotnie) (u mnie twaróg z wiaderka 😉
5
jajek
100
g białej czekolady
budyń
śmietankowy lub waniliowy bez cukru
200
g kremu pistacjowego
150
ml śmietanki 30 lub 36%
50
g miękkiego masła
150
g cukru
100
g białej czekolady
80
ml mleka
50
g cukru pudru
100
g orzechów pistacjowych solonych
Do
dekoracji
Garść
solonych pistacji i trochę suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Na dolną blachę piekarnika wylewamy wodę.
2. Przygotowujemy spód:
1)
Pistacje
drobno siekamy
2)
Herbatniki
kruszymy lub mielimy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło oraz
posiekane pistacje. Wszystko mieszamy.
3)
Powstałą
masę wykładamy na spód tortownicy (średnica 24 cm), dociskamy i wyrównujemy.
Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy
serowej.
3. Przygotowujemy masę serową
1) W
garnuszku podgrzewamy śmietankę (ważne, żeby jej nie zagotować), zdejmujemy z
palnika i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada
rozpuści się.
2) Do
miski przekładamy twaróg, masło, cukier, budyń w proszku oraz jajka i wszystko
miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietankę z
czekoladą oraz krem pistacjowy i miksujemy również tylko do połączenia
składników.
3) Tak
przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód.
4) Ciasto
wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 -70 minut w temperaturze 160 stopni.
Ja ciasto ustawiam na kratce, nad blachą wypełnioną wodą, żeby później sernik nie
był zbyt suchy.
1) W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem, zdejmujemy z palnika i dodajemy białą czekoladę, następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajmy drobno posiekane pistacje i mieszamy. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy według uznania, np. posiekanymi pistacjami, suszoną żurawiną, malinami, co kto lubi 😊
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz