Sernik pistacjowy z białą czekoladą

 

Rok 2025 zdecydowanie należy do pistacji, wszystko jest z pistacjami, więc też musiałam spróbować. Zatem mamy sernik pistacjowy z białą czekoladą. To połączenie słodkiego i słonego, akurat ja takie lubię, jeśli wolicie tylko słodkie, to wystarczy zamienić solone pistacje na takie bez soli. Moim zdaniem słone pistacje fajnie równoważą słodki smak białej czekolady i kremu pistacjowego, na pewno nie jest nudno :) 

Przesyłanie: przesłano 1115136 z 2046624 bajtów.

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Składniki:

Spód

179 g herbatników maślanych

50 g orzechów pistacjowych solonych

70 g roztopionego masła

Masa serowa

1 kg twarogu zmielonego (2lub 3 krotnie) (u mnie twaróg z wiaderka 😉

5 jajek

100 g białej czekolady

budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

200 g kremu pistacjowego

150 ml śmietanki 30 lub 36%

50 g miękkiego masła

150 g cukru

 Polewa

100 g białej czekolady

80 ml mleka

50 g cukru pudru

100 g orzechów pistacjowych solonych

 

Do dekoracji

Garść solonych pistacji i trochę suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania

1.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Na dolną blachę piekarnika wylewamy wodę.

2.    Przygotowujemy spód:

1)    Pistacje drobno siekamy

2)    Herbatniki kruszymy lub mielimy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło oraz posiekane pistacje. Wszystko mieszamy.

3)    Powstałą masę wykładamy na spód tortownicy (średnica 24 cm), dociskamy i wyrównujemy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

3.    Przygotowujemy masę serową

1) W garnuszku podgrzewamy śmietankę (ważne, żeby jej nie zagotować), zdejmujemy z palnika i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada rozpuści się.

2) Do miski przekładamy twaróg, masło, cukier, budyń w proszku oraz jajka i wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietankę z czekoladą oraz krem pistacjowy i miksujemy również tylko do połączenia składników.

3)   Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód.

4)  Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 -70 minut w temperaturze 160 stopni. Ja ciasto ustawiam na kratce, nad blachą wypełnioną wodą, żeby później sernik nie był zbyt suchy.

 4.    Polewa

1)  W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem, zdejmujemy z palnika i dodajemy białą czekoladę, następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajmy drobno posiekane pistacje i mieszamy. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy według uznania, np. posiekanymi pistacjami, suszoną żurawiną, malinami, co kto lubi 😊

Smacznego!

 










Komentarze